Retraite

Wildplukken en Nomadisch Leven

Artikel geschreven voor de website van wildeschool.nl.

Sinds ik 7 jaar geleden mijn busje aanschafte; een oude verhuiswagen omgebouwd tot camper, leef ik deels ‘on the road’. En hoe verleidelijk is het om bij elk bakkertje op de hoek te stoppen voor een broodje, of een snelle hap te bereiden met wat groenten uit de supermarkt. Terwijl je ‘on the road’ jouw wildplukkost binnen mum van tijd op je aanrecht hebt liggen! No excuse dus. En zo kun je wildplukken en nomadisch leven.

WildplukkenAl reizende vind je overal wild groen en kun je zelfs een diverser maal bereiden dan wanneer je op een vaste plek woont. Immers, elke dag op een andere plek biedt elke dag een andere variëteit aan planten. Ik schrijf deze blog in mijn campertje. Terwijl de zon hoger begint te schijnen, en dus boven de pittoreske huisjes van dit Zuidfranse dorpje komt, zó mijn camper in.

Mijn bijenwaskaars staat nog aan, die geeft de nodige warmte op de wat frissere momenten van de dag. In de vroege ochtend opstaan, een kleine wandeling om de omgeving te verkennen, met – niet te vergeten – mijn linnen tasje(s) om gevonden groentjes in te verzamelen. Het is een verademing op rustig door het landschap te lopen, te observeren en te ontdekken. Hee daar, wat een prachtige grote look-zonder-look! Wow en deze paardenbloemblaadjes vragen erom geplukt te worden! Binnen enkele minuten pluk ik een half tasje vol.

Wildpluk-ochtendthee

Met mijn buit weer terug naar de camper, maak ik het eerste dat ik die dag tot mij neem. Een theetje met brandnetel en weegbree. Mijn onontbeerlijke portie ijzer, zink en de nodige vitaminen. Deze ochtendthee verschilt qua samenstelling per dag, per plek en per seizoen. We reizen nu langzaam steeds zuidelijker, en dat is te zien aan de wilde planten die we tegenkomen. Zo zie ik hier om mee heen de wilde peen in bloei (het is midden november!), groeit er heerlijk malse kleine pimpernel en ontwaar ik steeds meer wilde oregano.

Reizen in een tribe

We reizen in een groep, een tribe. Vijf campers, zeven volwassenen en negen kinderen. En hoe fijn is het om ook voor hen de wilde planten te verwerken tot lekkernijen. Want niets is leuker dan voor anderen lekkere, gezonde gerechtjes te toveren, waar ze dan op hun beurt ook nog eens van smullen!

Wildplukken

Groene omelet

Dus de tas vol wilde planten transformeert zich gedurende de dag tot lekkers op de tafel of het picknickkleed. Zo heeft de lunch standaard een heerlijke pesto als onderdeel en staat er ook regelmatig een groene omelet bij te pronken. En als kers op de taart verschijnt daar dan een heel decadent kannetje met groene slowjuice, gemaakt van zelfgeplukte peren, citroen, gember en… natuurlijk: wilde plantjes! Ja dus, ik heb mijn slowjuicer aan boord. Met een krachtige omvormer, enkele zonnepanelen en goede accu’s, is de langzame sap binnen handomdraai op tafel. En lekker dat ie is!

De welbekende wilde plantjes

De meest algemene en gangbare wilde planten die je in Nederland vindt, kom je ook tegen wanneer je het avontuur aangaat richting het zuiden. Zo vind je overal de welbekende brandnetel, weegbree, dovenetel en paardenbloem. Het leuke van deze overvloedige plantjes is dat ze de meest waanzinnige hoeveelheid vitaminen en mineralen bevatten die je nodig hebt om fris en fruitig op pad te zijn. Je hoeft dus helemaal niet ver te zoeken met wildplukken om je benodigde portie voeding op je bord te krijgen.

Kaasjeskruid

Natuurlijk kom je ook minder wijdverspreide wilde planten tegen onderweg. Des te leukere verrassing is het wanneer je deze ontmoet en kunt toevoegen aan de basisplantjes voor je dagelijkse groene hap. Zo kwam ik vanochtend tijdens het wildplukken een heel veldje kaasjeskruid tegen. De blaadjes welteverstaan. Omdat dit veldje waarschijnlijk regelmatig wordt gemaaid, komen de plantjes regelmatig weer op met nieuwe, sappige blaadjes, zelfs in november! En kaasjeskruid werkt ontspannend en verzachtend. Een aangename werkzaamheid voor deze tijd waarin we leven, en ook voor deze tijd van het jaar. We mogen ons weer wat meer terugtrekken. Het is herfst, de winter komt eraan. Tijd voor bezinning, zachtheid, geborgenheid en ontspanning. Fijn om dit te ondersteunen met de planten die om ons heen leven en groeien.

Wild Water

Wildplukken

Een ander niet te onderschatten aspect van het wildplukken is het vinden van Wild Water. Wild water, of ook wel levend water, is water van een natuurlijke bron, water dat stroomt en dat niet door de mens wordt gezuiverd of gefilterd. Het zit boordevol essentiële mineralen en daarom een ontzettend belangrijk aspect voor onze gezondheid. Immers, we bestaan voor het grootste deel uit water, je kunt dus wel bedenken hoe belangrijk het is dat dit water zuiver is en voedend. Onderweg komen we bronnen tegen. Via websites vinden we de bronnen en rijden we er desnoods een stukje voor om. En je kunt je voorstellen dat de wilde planten die bij dit wilde water groeien; gevoed door hetzelfde water, ook nog eens extra voedzaam zijn! Wat een fijne aanvulling op onze groene gerechten.

Vind je het leuk om meer inspiratie te krijgen over wildplukken en nomadisch leven in gemeenschapsverband, maar ook over vrouwenkruiden, holistisch levenpermacultuur en natuurlijk leren? Volg mij dan op mijn instagram en facebook en kijk op mijn website.

 

Over Mij

Ik ben Louise, geboren in 1984 en unschooling mama van drie dochters Ceder, Lente en Sterre. Sinds ruim 12 jaar houd ik mij intensief bezig met alles wat ik ‘ecoholistisch’ noem: een balans vinden in mijzelf, met de mensen om mij heen en met de Aarde. –

Middels verschillende opleidingen: de Permacultuur Jaartraining in (2008), Opleiding kruidengeneeskunde in (2009), Ayurvedische massage (2006), Practitioners training Hypnobirthing (2012), Yoga Docentenopleiding (2007), Doula Opleiding 2014, ontwikkelde ik steeds meer een holistische kijk op het leven. –

Ook volgde ik verschillende cursussen en workshops in (moes)tuinieren, voedselbossen, natuurbeleving, ecologie, eetbare wilde planten, zaden oogsten, composteren, koken en meer, die mijn praktische skills hebben ontwikkeld en verbeterd. Deze kennis, wijsheid en ervaring bijeen vormt de basis voor wat ik nu doe: anderen inspireren voor een natuurlijk, holistisch leven. –

Leven in de flow, met als tijd de maan, de zon en de seizoenen.
 Leven vanuit ons hart. Met beide benen op de grond. –

1 thought on “Wildplukken en Nomadisch Leven”

 1. I love to read of your live.
  I standing on a step. Fir New beginning.
  No work. Soms mony.and man years of wisdom. Learnings of wildplants. Out door living.
  Now i must proof, that the ecoholistisch live can live. For my self.
  No reading. Watching.hearing.about live live yours.
  But doing. Living.with all my strengh

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top