regenboog bloemen wildpluk pesto

Mijn all time favoriete wildpluk recepten

Mijn all time favoriete wildpluk recepten

Superleuk, je interesse is gewekt om meer wilde eetbare natuur te integreren in je dagelijkse dieet. Je kent al enkele planten uit het wild die je kunt eten, en je kennis breidt zich langzaam maar zeker uit. De natuur om je heen begint steeds meer tot leven te komen en jouw groene wereld wordt groter. Een heerlijk idee.

Het is zeker niet nodig om een uitgebreid receptenscala uit je hoofd te leren wanneer je begint met wildplukken. Ik ben er al ruim 12 jaar mee bezig en eigenlijk maak ik er vaak dezelfde gerechten mee. Gewoon, omdat ze zo simpel zijn, gezond, snel te maken en bovendien superlekker! In deze blog wil ik mijn all time favoriete wildpluk recepten met jullie delen!

wildplukken pesto kids avontuur

Wildpluk Simplicity

Zoals ik al aangaf, hoef je geen culinaire hoogstandjes te vertonen in de keuken wanneer je gaat wildplukken. Het is juist de kunst om het lekker simpel te houden en binnen een handomdraai een heerlijk wild gerecht op tafel te toveren. Eentje die bovendien bij jong en oud in de smaak valt en ook voor de wat minder ‘wilde’ eters goed te behappen is. Op die manieir wordt wildplukken nog mainstream, haha!

In deze blog wil ik twee van mijn favorieten wildpluk recepten met je delen: de wilde omelet en de wildplukpesto. Beide zijn binnen een half uurtje klaar, multi inzetbaar en ook nog eens niet te overtreffen lekker.

De Wildpluk Pesto
Deze ontzettend lekkere pesto is te gebruiken door een salade (met wat meer olijfolie) en als broodbeleg. Het bijzondere is dat de pesto 99% van eigen bodem te maken is. Alleen de olijfolie halen we uit het Zuiden.

De pesto is supergezond, en niet alleen om de ingrediënten, maar ook vanwege het feit dat je ervoor naar buiten mag, en dan bedoel ik niet naar de supermarkt! Kies een schone plek in de natuur of je eigen achtertuin om de wilde planten te oogsten.

pesto wildpluk
wildpluk pesto proeverij

Ingrediënten

Wilde planten: Brandnetel, Weegbree, Paardenbloem, Zevenblad, Veldzuring, Hondsdraf (klein beetje).In totaal twee handen vol. In elk seizoen zijn er andere planten beschikbaar, welke uiteraard kunnen worden toegevoegd!
– 
Knoflook – naar eigen smaak, rauwe knoflook is sterker dan gebakken!
– 
Zeezout – snufje naar behoefte
– 
Olijfolie – flinke scheut om een zachte, romige massa te verkrijgen. Als t geheel lastig mengen is voeg je nog wat toe
– 
Citroen (of als je het kunt vinden, veldzuring) sap van een halve
– 
Zonnepitjes, pompoenpitjes en/of walnoten– geroosterd, lekker veel!

Ambachtelijke bereidingswijze
Neem een vijzel en stamp alle blaadjes (gewassen en zonder stengels) goed fijn. Een beetje grove zeezout toevoegen vergemakkelijkt dit proces. Doe hetzelfde met de knoflook en een deel van de zonnepitjes. Meng de fijngestampte blaadjes, knoflook, zout, zonnepitjes met een flinke scheut olijfolie, tot het de gewenste dikte heeft. Voeg nog wat citroensap naar smaak toe en schep de rest van de (hele) zonnepitjes erdoor.

Voor de lekkerste, met liefde bereide pesto, geeft ik de voorkeur aan de bovenstaande bereidingswijze.
Echter, heb je maar weinig tijd en hecht je waarde aan gezonde, lekkere en natuurlijke voeding? Dan is onderstaande bereidingswijze een goede optie!

Weinig tijd-bereidingswijzeregenboog bloemen wildpluk pesto
Stop alle ingrediënten bij elkaar (houd wat pitjes achter om later in zn geheel toe te voegen) in een blender of maal ze fijn met een staafmixer. Klaar! Garneertip: smeer de pesto op stukjes tomaat of kleine broodjes met als versiering een eetbare bloem

De Wilde Omelet
Dit oerrecept is zo handig! Eén van mijn favoriete (en supersimpele!) maaksels in de keuken. Het leukste is dat je ervan alles in kunt stoppen… dingen die normaal niet door je kids worden gegeten, krijgen nu – verstopt in een heerlijke vermomming – de kans om jouw kind gezond te houden! Wij stoppen er af en toe een uitje of preitje in bijvoorbeeld… Dikke kans dat er wordt gevochten om het laatste stukje!

De omelet is supergezond, en niet alleen om de ingrediënten, maar ook vanwege het feit dat je ervoor naar buiten mag, en dan bedoel ik niet naar de supermarkt! Kies een schone plek in de natuur of je eigen achtertuin om de wilde planten te oogsten.

Ingrediënten

– Wilde planten die in dit seizoen volop groeien:
Brandnetel, Weegbree, Paardenbloem, Zevenblad, Veldzuring…
In totaal twee handen vol. In elk seizoen zijn er andere planten beschikbaar, welke uiteraard kunnen worden toegevoegd!
– 5 eieren
– scheutje olijfolie of stuk boter
– evt een ui, prei of stuk knoflook

Verder niets!

Hoe te bereiden
1. Gebruik een kom en stop de wilde planten erin, samen met de eieren.
2. Gebruik een staafmixer om alles tot een glad geheel te mixen.
3. Ondertussen zet je een grote koekenpan op hoog vuur, met een scheutje olijifolie of stuk boter.
4. Zodra de olie heet is of de boter gesmolten, zet je het vuur laag.
5. Giet het eier-plantenmengsel in de pan, en dek deze af met een deksel.
6. Laat een tijdje staan op laag vuur, totdat de bovenkant van de omelet niet meer vochtig is.
7. Zet het vuur uit, en haar de deksel eraf om wat te laten uitwasemen.
8. Versier de omelet eventueel met eetbare bloemen en strooi en wat zout overheen.
9. Dan is het tijd om te smullen, eet smakelijk!

Wildplukwandelingen, -avonturen en -cursussen

Zin om er lekker op uit te gaan en flink wat wilde wijsheid op te snuiven? Ik organiseer regelmatig wildplukwandelingen voor volwassenen. Ook is er binnenkort weer een ‘Eigenwijze Eetbare Tuin’ cursus van twee delen voor wie het leuk vind om wild eten te integreren in de tuin. Voor kids en hun ouders is er ook iets leuks: het wildplukavontuur! Kijk op mijn website voor meer info en data. Ik ontmoet je graag tijdens een wildpluk event!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top