Elke plek kun je omtoveren tot een waar paradijs. Ook jouw plek. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact met me op!

Permacultuur tuin

Een permacultuur tuin is in balans. In balans met de omgeving, haar gebruikers en zichzelf. Een tuin die mooi is, goed is voor de natuur en haar biodiversiteit, oogst oplevert, leuk is voor het hele gezin en (op termijn) weinig onderhoud vereist. Elke plek kun je omtoveren tot een waar paradijs. Ook jouw plek. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact met me op!
Bij het maken van een ontwerp houd je rekening met omstandigheden zoals beschikbare materialen en tijd, de elementen zon en wind en de behoeften van degene die onderdeel is van de tuin: de mens. Een tuin die de vruchtbaarheid van moeder Aarde bevordert en daarmee de vruchtbaarheid van al het leven op Aarde: mensen, dieren, planten en andere organismen. Een tuin met vele eetbare en nuttige gewassen die zorgen voor voedsel, medicijn, thee, bouwmateriaal en meer om jouw leven mee te verrijken.

Tuin of voedselbos?

Afhankelijk van hoe je de tuin inricht, kun je spreken van een tuin of een bos. Een voedselbos dus. Een moestuin kan namelijk ook volgens permacultuur principes worden ontworpen en aangelegd. En zelfs op een balkontuin of vensterbankbak kun je de permacultuurprincipes toepassen.
Een voedselbos kan trouwens ook op een klein stukje grond. Het gaat er hierbij om dat je de 7 (of zelf 9) lagen van een bos meeneemt in je beplantingsontwerp. Om op die manier een bos na te bootsen, en dus optimaal gebruik te maken van de ruimte alsmede van de onderlinge samenhang in de natuur.

Ik kan je helpen

Ik kan je helpen bij jouw eigen permacultuurtuin, voedselbos en alles wat daartussen valt. Zo ben ik zelf begonnen op een dakterras en leg ik nu een 7777m2 groot voedselbos aan. Ook heb ik ervaring met guerilla gardening, ontwerp van stadse buurt- en binnentuinen, particuliere achtertuinen en een publieke kleinfruit pluktuin. Roep mijn hulp in!
Permacultuur
Permacultuur

Advies & Coaching

Heb je zelf een stukje grond maar weet je niet waar je moet beginnen? Je kunt bij mij terecht voor een eenmalig tuinconsult om je de goede richting aan te geven en met wat handige ‘essentials’. Smaakt het naar meer? Dan kun je een vervolgtraject in.

Ontwerp

Sinds 2011 ontwerp ik eetbare tuinen, uitgaande van de principes van permacultuur. Een ontwerp maak ik samen met jou. Met behulp van een handige vragenlijst kom je zelf tot meer inzicht en worden je behoeftes gaandeweg duidelijker

Educatie

De natuur is een oneindige bron van inspiratie tot leren. Ik kan je helpen met het vormgeven van een educatief programma. En meedenken over ontwerpdetails die educatie bevorderen. Ook kan ik de uitvoering van educatieve activiteiten verzorgen.

Advies & Coaching

Heb je zelf een stukje grond maar weet je niet waar je moet beginnen? Met wat praktische handvatten kun je snel zelf aan de slag, met mooi resultaat!
Het kan zijn dat je door de bomen het (voedsel)bos even niet voor je kunt zien, of dat je vastloopt met onderhoud. Wil je een goede start maken met een slim ontwerp of een tuin die minder aandacht vereist? Je kunt bij mij terecht voor een eenmalig tuinconsult om je even de goede richting aan te geven en met wat handige ‘essentials’.
Als de eerste keer smaakt naar meer, dan kun je, geheel naar eigen behoefte, een vervolgtraject in. Dit kan zijn dat we verschillende contactmomenten inplannen om vragen te stellen en bepaalde zaken te overleggen. Het kan ook zijn dat ik je meehelp met (verder ontwikkelen van) jouw tuinontwerp of bij het onderhoud van de tuin. 
Jij beslist wanneer je hulp wilt inroepen en hoelang je hiermee doorgaat.
Neem contact met me op voor mer info en een gratis en vrijblijvende intake van 20 minuten.
Permacultuur

"Met elke stap maken we de aarde een stukje mooier en groener."

Ontwerp

Sinds 2011 ontwerp ik eetbare tuinen, uitgaande van de principes van permacultuur. Deze prachtige holistische visie gaat uit van de ethische principes: Zorg voor de mens; Zorg voor de aarde; en Eerlijk delen.
Een leefomgeving kan volledig worden ontworpen met behulp van de 12 ontwerpprincipes:
Een ontwerp maak ik samen met jou. Met behulp van een handige vragenlijst kom je zelf tot meer inzicht en worden je behoeftes waar de plek aan mag voldoen, gaandeweg duidelijker.
Heb je zin om het avontuur aan te gaan? Bel of mail me voor een vrijblijvende intake van 20 minuten.
voedselbos
Voorbeeld ontwerp permacultuur stadstuin
permacultuur en voedselbos
12 Ontwerpprincipes Permacultuur

Educatie

De natuur is een oneindige bron van inspiratie tot leren. Daarom is natuureducatie zo ontzettend waardevol.
Heb je een mooie plek en zou je er meer uit willen halen? Het tot een plek maken waar jong en oud kan leren en geinspireerd kan raken? Een plek voor de buurt om weer in contact te komen met de natuur? Voor kinderen om praktische aarde skills te leren zoals vuur maken en hout bewerken, wildplukken en eetbare gewassen zaaien? Goed nieuws: het is allemaal mogelijk.
Ik kan je helpen met het vormgeven van een educatief programma. En meedenken over ontwerpdetails die educatie bevorderen. Ook kan ik de uitvoering van educatieve activiteiten verzorgen. Interesse? Neem contact met me op.
permacultuur

Heb jij 'm al? Mirabelle's Voedselbos staat nu online in de webshop!

Mirabelles Voedselbos is een fantastisch inspirerend en educatief kinderboek. Het gaat over een meisje dat durft te dromen van een mooie(re) wereld.
Durf jij te dromen? Samen dromen en manifesteren wij het paradijs op aarde! Wil je geïnspireerd raken door dit meisje?
Scroll to Top