Placenta

De Kracht van de Placenta

De kracht van de placenta

Ik was zwanger en mijn holistische vroedvrouw vroeg mij tijdens een consult: ‘wat ben je eigenlijk van plan te gaan doen met de placenta?’ Ehmm… ja, goeie vraag. ‘Wat kun je met de placenta doen dan?’, vroeg ik. Op dat moment realiseerde ik mij pas dat er naast het wondertje in mijn baarmoeder ook nog een placenta aan het groeien was. Ik had er totaal niet bij stil gestaan. Laat staan dat ik wist wat ik ermee wilde. Mijn eerste reactie was: ‘Ach, laten we de placenta maar begraven onder een boom.’

wilde planten

Creer je eigen placentamedicijn

Er opende zich een nieuwe wereld voor mij toen mijn vroedvrouw vertelde over de mogelijkheid om de placenta om te toveren tot een medicijn. Een voedzaam supplement om in te nemen tijdens de kraamtijd en erna, te geven aan mijn kindje bij periodes van lage weerstand én om te gebruiken wanneer mijn menopauze aanbreekt.

Het duurde even voordat ik de wijsheid had verwerkt die de vroedvrouw met mij deelde. Dus de placenta is een waardevol orgaan, waar geen levend wezen voor dood hoeft te worden gemaakt? Wow, wat een besef. En sterker nog: de geboorte van de placenta betekent ook de geboorte van nieuw leven op aarde.

Een vegetarische leefstijl met placenta

Ik leefde al jaren zonder vlees en met een minimum aan zuivelproducten. Ik voelde dat ik de manier waarop wij in het westen omgaan met dieren niet kon accepteren. Dan maar geen vlees. En dat voelde goed. Af en toe een biologisch eitje van de buurman en een biodynamisch pak yoghurt van blije koeien gaf mij toch de nodige voeding. Daarnaast waren wilde planten natuurlijk ook al jaren in mijn dieet geïntegreerd en deze vormen een belangrijke bron van mineralen en vitaminen.

Echter het idee dat mijn eigen lichaam een stuk orgaanvlees produceerde waar mijn kindje negen maanden voeding uit heeft mogen ontvangen van mijn lichaam gaf mij een gevoel van verwondering. Mijn vroedvrouw verwoordde het zo: ‘zie het als een kadootje van jouw kindje aan jou, een kraamkado. In ruil daarvoor geef jij het de eerste moedermelk, het colostrum. Zo mooi!

De kracht van de placenta

Drie zwangerschappen verder wist ik dat de placenta een ongekende kracht in zich draagt. Na elke bevalling liet ik een smoothie maken van een vers stukje placenta, en vroeg ik de vroedvrouw om de rest te verwerken tot capsules en tinctuur.

placenta tinctuurDe placentacapsules nam ik dan trouw tijdens de kraamtijd. Ze zorgden ervoor dat mijn emotionele schommelingen enigszins werden getemperd, gaven mij de nodige energie om moeder te kunnen zijn voor mijn kleintje, en zorgden voor genoeg mineralen om de dag goed door te komen, ook nadat de meeste zorg om mij heen verdwenen was en ik meer op mijzelf was aangewezen.

De placentasmoothie direct na bevalling was altijd een feestje. Met heerlijke rode vruchten uit eigen tuin, kokosmelk, honing en banaan kreeg ik werkelijk een energieboost die ervoor zorgde dat ik ook de uren na de bevalling bewust kon meemaken en kon genieten van het prachtige nieuwe leven dat net uit mijn lichaam was gekomen.

De placentatinctuur is ook echt magisch. Nog steeds, als ik vrouwen uitleg over de werking van de tinctuur, krijg ik een jubelgevoel van binnen. Het idee dat mijn lichaam in haar vruchtbare periode een medicijn kan aanmaken waarmee ik de overgang en symptomen die daarmee gepaard gaan kan verzachten en verminderen maakt mij blij! Omdat een tinctuur gemaakt is van alcohol is het werkelijk jaren houdbaar.

Zelf de placenta verwerken

De placenta van mijn derde kindje heb ik zelf gecapsuleerd. Ik vroeg placentaspecialist Mirjam van Gentle Beginnings om bij mij te komen en het samen met mij te doen, in de vorm van een workshop. Op die manier kon ik zelf ervaren wat het was om een placenta te verwerken tot medicijn, iets wat ik graag wilde delen met andere vrouwen. Daarnaast deed ik een online cursus tot Placentaspecialist.

Inmiddels ben ik bijna 5 jaar verder en heb ik tientallen placenta’s mogen verwerken van andere vrouwen die in hun vruchtbare periode zijn. Ik heb hen mogen informeren en inspireren over de kracht van hun lichaam tijdens een zwangerschapscursus, een doulatraject, een vrouwencirkel of een placentaverwerking.

Ik wens dit werk nog heel lang te mogen doen. Als zwangerschapsbegeleider, doula en placentaspecialist raak ik niet uitgekeken op de creatiekracht van ons vrouwen. En zo dankbaar dat ik nieuwe mama’s op deze manier kan inspireren.

Ode aan de placenta, een prachtig orgaan van onschatbare waarde!

Over Mij

Ik ben Louise, geboren in 1984 en unschooling mama van drie dochters Ceder, Lente en Sterre. Sinds ruim 12 jaar houd ik mij intensief bezig met alles wat ik ‘ecoholistisch’ noem: een balans vinden in mijzelf, met de mensen om mij heen en met de Aarde. –

Middels verschillende opleidingen: de Permacultuur Jaartraining in (2008), Opleiding kruidengeneeskunde in (2009), Ayurvedische massage (2006), Practitioners training Hypnobirthing (2012), Yoga Docentenopleiding (2007), Doula Opleiding 2014, ontwikkelde ik steeds meer een holistische kijk op het leven. –

Ook volgde ik verschillende cursussen en workshops in (moes)tuinieren, voedselbossen, natuurbeleving, ecologie, eetbare wilde planten, zaden oogsten, composteren, koken en meer, die mijn praktische skills hebben ontwikkeld en verbeterd. Deze kennis, wijsheid en ervaring bijeen vormt de basis voor wat ik nu doe: anderen inspireren als natuurcoach, voor een natuurlijk, holistisch leven. –

Leven in de flow, met als tijd de maan, de zon en de seizoenen.
 Leven vanuit ons hart. Met beide benen op de grond. –

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top