Kruiden zwangerschap

Helende en Voedende Kruiden voor (aanstaande) Moeders

Artikel geschreven voor de website van wildeschool.nl.

Ruim twaalf jaar geleden was ik bezig met mijn eerste jaar bij de opleiding Kruidengeneeskunde bij het Kruidenrijk.
Ik was net gegrepen door het permacultuurvirus en opende tijdens een eerste wilde planten wandeling mijn ogen voor een nieuwe manier van kijken.

Kruiden zwangerschapEn toen was daar de zwangerschap. Die alles op z’n kop zette. Letterlijk. Ik was vierentwintig en had net gevonden waar ik echt blij van werd: verbinding.
Verbinding met mezelf en met alles wat leeft om me heen. Met mensen, dieren, planten, bomen…
Maar ik woonde nog in het centrum van een grote stad, had geen eigen tuin. En voelde de urgentie om het anders te gaan doen als nooit tevoren.
Anders leven. Meer in verbinding. Met elkaar en in samenwerking met de natuur.

Toen ik zes maanden zwanger was, maakten we definitief de beweging de stad uit: we konden een leegstaand huisje van mijn familie betrekken in mijn geboortedorpje. Met maar liefst 400m2 tuin rondom om vol te planten met allerhande eetbaars en medicinaals.

De zwangerschap was een reden om me te verdiepen in de helende en voedende kruiden. Kruiden die mij zouden helpen om op een ontspannen en krachtige manier zwanger te zijn. Zonder supplementen en andere kunstmatige manieren om mijn gezondheid op peil te houden.

Mijn intuïtie zei me dat ik foliumzuur en ijzer het beste uit natuurlijke, oorspronkelijke bronnen kon halen.

Kruiden tijdens de zwangerschap

Ik zocht mijn heil in de planten die van nature om mij heen groeiden.

  • Foliumzuur, ook wel vitamine B11, komt onder andere voor in kaasjeskruid (malva), een veel
    voorkomend kruid op arme gronden.
  • Brandnetel en braam zijn natuurlijke bronnen van ijzer (mineraal Fe).

Bovendien zijn deze wilde planten zo goed als overal beschikbaar in overvloed.
En alle drie de planten zijn bij uitstek geschikt voor dagelijks gebruik met weerstand verhogende en versterkende werking!

Kruiden zwangerschapZo begon ik de wilde planten een plekje te geven in mijn dagelijkse voeding.

Elke ochtend begon ik met een rondje door de tuin,
die ik in de laatste maanden van mijn zwangerschap nog niet had omgetoverd tot eetbare tuin, maar waar desalniettemin een overvloed groeide van wilde planten!

Zo ontstond mijn dagelijkse thee-ritueel met mijn goede vrienden brandnetel en braam -die overigens ook nog eens allerlei goede organische zuren bevatten-, aangevuld met alle eetbare planten die ik op dat moment kon vinden.

Een dagelijks mandje vol kruiden plukte ik binnen een handomdraai, waarvan het overschot dat niet in de theepot paste, kon worden toegevoegd aan een groene smoothie.

De dag was net begonnen en ik had mijn dagelijkse portie mineralen en vitaminen al ruimschoots binnen!

En de waardevolle inhoudsstoffen die de wilde planten in zich hebben, konden makkelijk en direct door mijn lichaam worden opgenomen, in tegenstelling tot veel supplementen, waar een groot deel direct via de urine weer door het lichaam wordt afgevoerd.

Het resultaat was dat ik me steeds energieker voelde, ik zat in een opwaartse spiraal! Door deze boost aan energie, kreeg ik steeds meer zin in gezonde voeding, voelde ik me zowel lichamelijk als mentaal steeds sterker en kreeg ik meer en meer vertrouwen in de aankomende bevalling.

aankomende bevalling

Kruiden voor de bevalling

Ook was ik bezig met het verzamelen van helende en voedende kruiden die ik zou kunnen gebruiken tijdens de bevalling.

Ik droogde kruiden zoals aardbeiblad en frambozenblad. Deze twee gangbare plantjes die naast hun heerlijke vruchtjes ook nog voedzame stofjes in de blaadjes bevatten.

De blaadjes van zowel de framboos als de aardbei hebben een versterkende werking op de baarmoeder zodat deze zich optimaal kan voorbereiden op een natuurlijke bevalling. Bovendien helpen de blaadjes van beide plantjes tijdens de bevalling om de weeën (oftewel golvingen zoals ik ze liever noem) zo efficiënt mogelijk hun werk te laten doen.

Vries de fijngehakte verse blaadjes in ijsklontjes om tijdens de bevalling op te kunnen sabbelen of gebruik gedroogde blaadjes om een thee van te trekken die tijdens de bevalling warm of koud kan worden gedronken.

Doula

doulaInmiddels ben ik ruim elf jaar verder en werk ik als doula met zwangere vrouwen om hen voor te bereiden op een natuurlijke baring op eigen kracht.
De helende en voedende kruiden die ze kunnen gebruiken tijdend de zwangerschap en de bevalling zijn als een rode draad door het begeleidingstraject heen geweven. Tijdens onze sessies drinken we voedende theetjes. Ook vertel ik hen wat ze uit hun tuin en het wild kunnen oogsten en drogen ter voorbereiding op de bevalling. En uiteraard oogst ik zelf het hele jaar door kruiden die ik gebruik in massage olie voor zwangerschapsmassages, verwerk in kruidenbaden bij sluitingsrituelen en tijdens het magische moment van de geboorte van een kindje.

De heilige kraamtijd

kruiden tijdens de zwangerschapOok tijdens de heilige kraamtijd; de veertig dagen na de bevalling, is het gebruik van kruiden essentieel voor een fijne, ontspannen tijd. De klassieke ‘klachten’ na de bevalling zoals heftige emoties, depressieve gevoelens en moeheid zijn voor een groot deel te wijten aan tekorten in ons lichaam. Een tekort aan zink en ijzer werken emotionele schommelingen in de hand en kunnen simpel voorkomen worden door het drinken van veel groene smoothies en soepjes met weegbree.

Weegbree (Plantago lanceolata) is een ander prachtig kruid dat nagenoeg overal in velden en bermen te vinden is.
Met zijn vele mineralen is het een opbouwend kruid voor het hele gestel. Elke dag een handje weegbreeblaadjes door je dagelijkse voeding geeft je genoeg aanvulling op je voeding om de typische kraamklachten te voorkomen!

Dus zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling als in de kraamtijd biedt de wilde
kruidenapotheek een geweldige bron van inspiratie en voeding.

Meer weten over zwanger zijn in verbinding met de natuur? Benieuwd naar wat ik je nog meer te bieden en vertellen heb? Bekijk het aanbod op mijn website of neem contact op!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top