Wildpluk Weetjes en Wijsheid
Je verbinden met de overvloedige voedende wilde wereld om je heen. Logisch. Lekker. Zero Waste. Goedkoop. Ja, zoveel redenen om te wildplukken. Sinds ik mijn eerste wildplukwandeling deed, zo’n 15 jaar terug, opende er zich voor mij een nieuwe wereld. Mijn dagelijkse fietstocht door het buitengebied was niet meer hetzelfde. Ook al deed ik er nu veel langer over – want ja, even stoppen want wat staat dáár nu weer…?! – in mijn beleving duurde het fietsen nu veel korter.
Wildpluk Winkelen
Wildplukken is leuk. Het heeft een verbindende werking met de natuur om ons heen, maakt ons blij, want een van onze meest primaire behoeften wordt vervuld: verzamelen…! En overigens ook de reden waarom veel mensen zo blij worden van winkelen…oeps! Wildplukken is dus een soort winkelen. Zonder afval en zonder geld, dat wel.
Belangrijke Wildpluk ‘afspraken’
Wanneer je gaat wildplukken zijn er een aantal ‘wildpluk afspraken’ die je in acht mag nemen. Sommige van deze afspraken zijn modern, en gericht op het voorkomen van eventuele risico’s die onze westerse samenleving met zich meebrengt. Anderen zijn oeroud en stammen nog af van de jager-verzamelaar volkeren die voor ons hier op aarde hebben geleefd en nog steeds leven. Hieronder zal ik je vertellen welke de belangrijkste afspraken zijn die je in acht mag nemen wanneer je begint met wildplukken. Wildplukregels dus eigenlijk…
- De Wildplukplek BepalenHet is belangrijk te weten waar je plukt. Dat de plek die je uitkiest om jouw wilde voeding te vergaren, een veilige plek is. Dat er geen honden loslopen bijvoorbeeld. Honden plassen en poepen veel langs paden waar ze worden uitgelaten. Direct langs paden in parken kun je dus beter niet plukken. Ook losloopgebieden voor honden zijn niet ideaal. Laat daar de brandnetels en paardenbloemen dus maar staan.
Ook plekken langs wegen waar veel auto’s rijden zijn geen goede wildplukplekken. Pluk liever wat verder van drukke wegen af, zodat de fijnstof niet op je blaadjes is gedwarreld.
- Wildpluk WijsHet is belangrijk dat je weet hoe je het beste jouw wildplukoogst binnen haalt. Je manier van oogsten dus. Je kunt een plant namelijk in z’n geheel uit de grond trekken, maar bedenk dat dit ervoor zorgt dat de plant niet meer door kan groeien. Je oogst dus wat je nodig hebt: blad, bloem, wortel, vrucht… Op deze manier zorg je ervoor dat de plant de kans heeft om voort te bestaan.
De manier van oogsten heeft ook effect op de verdere groei van de plant. Een brandnetel bijvoorbeeld. Wanneer je de topjes van deze powerplant eraf haalt, zorg je ervoor dat de top in tweevoud weer terug groeit. Je draagt dus eigenlijk bij aan de overvloedige groei van de plant. Een typisch geval van snoeien doet groeien.
- Wildplukken zoals ‘vroeger’De indianen van Amerika (ja, ze bestaan nog steeds en een aantal stammen leeft zoals ze al eeuwen doen) gaan om met de natuur zoals onze voorouders ook zeker hebben gedaan. Zij halen een groot deel van hun dagelijkse voeding en benodigdheden uit de wilde natuur. Zij doen dit met de vele volgende generaties in hun gedachten. En met de intentie om hen dezelfde mogelijkheden te bieden tot leven met een overvloedige natuur om hen heen.
Om dit te kunnen waarborgen, is het belangrijk om pas een bepaalde plant te plukken, als je er zeker van weet dat de plant algemeen voorkomt. Wanneer je dus een plant ziet die wilt plukken, laat je deze staan. Dan kijk je om je heen, om te zien of er meer van dezelfde plant staan. Zie je er nog eentje? Ook laten staan. Pas wanneer je om je heen veel meer van dezelfde plant ziet, kun je gaan plukken.
- De WildpluktuinWildplukken wordt steeds populairder. Dit heeft als gevolg dat de gebieden waar geplukt kan worden, steeds drukker worden met wildplukkers. Op zich hoeft dit geen probleem te vormen, wanneer je bovenstaande afspraken in acht neemt. Echter, in de stad is de verhouding mens en natuur een beetje uit balans, en zal de natuur wellicht op termijn teveel te verduren hebben. Er is een manier om er samen voor te zorgen dat we allemaal onze ‘fair share’ kunnen krijgen. De wildpluktuin!
Je kunt jouw (kleine) tuin of zelfs balkon of gemeenteperk omtoveren tot een eetbaar paradijsje. Door er zoveel mogelijk vaste en wilde eetbare planten neer te zetten die je dagelijks kunt plukken. Lekker dichtbij en zo creer je een tuin waar je weinig omkijken naar hebt. Ideaal dus!
Je kunt jouw tuin dus beplanten met planten die je zelf vind in het wild. Wel even goed nagaan wat de beste tijd is om dit te doen, en ook de manier. Sommige planten zijn vrij makkelijk uit te graven en te herplanten, terwijl andere makkelijk te zaaien zijn.
Wildplukwandelingen, -avonturen en -cursussen
Zin om er lekker op uit te gaan en flink wat wilde wijsheid op te snuiven? Ik organiseer regelmatig wildplukwandelingen voor volwassenen. Ook is er binnenkort weer een ‘Eigenwijse Eetbare Tuin’ cursus van twee delen voor wie het leuk vind om wild eten te integreren in de tuin. Voor kids en hun ouders is er ook iets leuks: het wildplukavontuur! Kijk op mijn website voor meer info en data. Ik ontmoet je graag tijdens een wildpluk event!