vertrouwen

Leven in vertrouwen

Soms kan het leven onverwachte wendingen maken. Zo hebben wij te horen gekregen dat het avontuur op de plek waar we sinds een jaar of 3 onze ziel en zaligheid hebben gestoken, binnenkort op zal houden. Een pijnlijk moment. Een moment van shock. Van opluchting. Van expansie. Van mogelijkheden. Alles komt voorbij. Het is nog vrij vers en zoals alle verlies, ga ik door verschillende stadia van loslaten en afscheid. Van rouw.

Innerlijk weten
Tegelijkertijd is er een diep innerlijk weten. Een gevoel dat het allemaal ergens goed voor is. Dat dit niet de plek is waar we geacht zijn om ons nog langer te vestigen. Dat er meer moois op ons wacht. En dat de mogelijkheden zich openen op het moment dat ergens anders iets wordt afgesloten. Hoewel ik het soms even kwijt ben, is het overheersende gevoel Vertrouwen. Ja, met een hoofdletter V. Want het vertrouwen mag er Zijn. Altijd. En ook als het er even niet is, weet ik dat het er toch nog is, verborgen onder de emoties die op dat moment prevaleren.

Alles kan veranderen
Het laatste jaar heeft het ons ook nog eens mooi mogen laten zien: niets is zeker en alles kan van de ene op de andere dag anders zijn. Zo ook nu. Enkele weken geleden droomden we nog met drie gezinnen over de stro-lemen zelfbouw huizen waar we de komende jaren gezamenlijk aan zouden werken. Nu leven we met de dag en zijn we de campers weer aan het inpakken, op weg naar een nieuw, onbekend avontuur. Een avontuur dat super spannend voelt, waarvan we niet weten waar het zal eindigen, en dat nog alle kanten op kan gaan. Letterlijk.

Vertrouwen
Jaren geleden gaf ik eens een lezing over Een Leven in Vertrouwen. Het ging over de kracht van onze gedachten die onze handelingen beïnvloeden en op deze manier onze realiteit scheppen. Dat de manier waarop onze overtuigingen zijn gevormd, bepalen hoe onze realiteit is. Hoe wij de dingen ervaren. En dat we deze dus kunnen veranderen. Superkrachtige materie. Ik geloof er echt in. Tegelijkertijd kan ik het soms ook even helemaal kwijt zijn. En dan begeef ik me in een andere realiteit. Eentje waarin niets mogelijk is, en ik gedoemd ben te mislukken. Juist op die momenten mag ik terugpakken op mijn innerlijk weten. Mijn Vertrouwen op het feit dat alles een reden heeft. Dat het goed is zoals het is. En dat het ergens toe leidt.

Golfbeweging
De golfbeweging van ons Zijn, dat ik hierboven beschrijft: van pieken en dalen, is een natuurlijke flow. Zoals de eb en vloed van het water van de zee, dat in een golvende beweging door de dag beweegt, zo ook zijn wij mensen. Met onze gevoelens en emoties, onze buien en gemoedstoestand. Deze golfbeweging bestaat in alles wat leeft, in alles wat om ons heen beweegt en is. Het bestaat in de dag en de nacht, in de seizoenen en in de maan. Een beweging van terugtrekken en naar buiten keren.

Moderne leven
Het moderne leven vraagt echter iets heel anders van ons. Het vraagt ons om altijd door te pakken. Om niet te luisteren naar onze innerlijke flow. Om elke dag hetzelfde ritme aan te doen. Elke dag hetzelfde ding te doen. Om ver vooruit te plannen en deadlines te halen. Om ons te haasten en voorbij te gaan aan onze eigen grenzen.
Het vraagt vooral niet om in onze eigen flow te zijn. Om te vertrouwen dat het proces zich zal voltrekken op precies het juiste moment, op precies de juiste manier. Nee, alles moet van tevoren helder en uitgedacht zijn, precies gaan volgens plan en onverwachte dingen worden gezien als obstakels. Uit angst om niet volgens plan te bewegen, begeven we ons in de stressmodus en worden we geleefd door de klok en de agenda van de baas of het bedrijf.

Hoog tijd
Het is tijd om voorbij het huidige systeem te bewegen. Voorbij het leven vanuit angst. Het is de hoogste tijd om ons te bewegen richting een systeem waarin vertrouwen hoogtij viert. Een maatschappij waarbij angst niet meer op de voorgrond staat. In plaats daarvan mag vertrouwen en liefde in spotlight. Omdat we daar beter in gedijen. Er kan zoveel meer en moois ontstaan als we durven loslaten. Als we het oude bekende durven loslaten en ons voorbij onze comfort zone begeven. Dat betekent ook het loslaten van onze angsten. En die angsten, die komen voort uit onze overtuigingen. De overtuiging dat we het buiten onze comfort zone niet zullen redden. Dat we er buiten zullen vallen.

Het grappige is dat zodra we ‘er buiten’ stappen, er ineens een andere wereld ontstaan. Een wereld waarin we zien dat we niet de enigen zijn die ‘er buiten vallen’. En dat ‘er buiten vallen’ helemaal zo gek nog niet is. Want velen zijn je voor gegaan. Wanneer je ergens buiten valt, ontstaat er ruimte om je ergens anders welkom te voelen. En je mag erop vertrouwen dat wanneer je gaat leven vanuit jouw innerlijke flow, er mensen op jouw pad komen die hier op mee resoneren. Die ook leven vanuit hun innerlijke flow. Die ook leven vanuit Vertrouwen. Jij creëert hiermee de wereld die jij wilt zien om je heen.

Ik nodig je uit. Om uit je comfort zone te stappen. Op weg naar het onbekende. Ik kan je erbij helpen als natuurcoach. We kunnen elkaar versterken. Want je bent niet alleen. We doen het samen.

1 thought on “Leven in vertrouwen”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top