wijsheid

De verloren wijsheid over de natuur

De verloren wijsheid over de natuur

De natuur voorziet ons in alles. Werkelijk alles. Alleen we weten het niet. Niet meer. Onze voorouders wisten feilloos alle schatten van de natuur te vinden. Voor kleding, vuur maken, voeding… alles wat nodig is om een gezond bestaan te hebben op aarde. In verbinding met alles wat leeft en daarmee in balans.

Ook ik kom uit een ‘gewoon'(?) gezin

Ik ben opgegroeid in een dorpje aan de kust van Nederland. Ons eten en onze kleding kwamen uit de winkel. En als iets kapot was, dan kochten we weer nieuw. Uien en knoflook werden als een exotische toevoeging aan gerechten beschouwd en raapjes en schorseneren kwamen niet in ons vocabulaire voor. Laat staan dat er weleens iets uit het wild werd geplukt. Ik groeide dus op met weinig kennis van de natuur om ons heen.

En ik ben hierin niet uniek. Als ik om mij heen kijk, weten we met z’n allen nog maar bar weinig over wat de natuur ons te bieden heeft. Zelfs mijn oma, die dit jaar 98 zou zijn geworden, had in haar leven geen pastinaak gezien. We zijn dus eigenlijk al enkele generaties verwijderd van de kennis en wijsheid die er ooit moet zijn geweest.

wilde vogelmuur kruiden wilde plantenA sense of belonging

Sinds een jaar of 13 ben ik nu intensief bezig met alles wat de natuur ons te bieden heeft. Geen wandeling kan ik maken zonder in de berm te snuffelen naar eetbaar groen. Naast dat het natuurlijk ontzettend goed is voor mijn lijf, merk ik dat ook mijn geest hiervan opbloeit. Want om mij heen kijkend, ruikend en proevend voel ik mij onderdeel van die prachtige, overvloedige natuur.

Ik voel mij zoveel meer verbonden met de natuur om mij heen. Dit heeft mijn leven zo ontzettend verrijkt. Het gevoel van verbondenheid met alles wat leeft is waar we als mens zoveel behoefte aan hebben.

Verloren wijsheid

Hoe komt het dat we in zo’n korte tijd zoveel kennis en wijsheid over de natuur zijn verloren? Wat is gebeurd? Veel wijze vrouwen en mannen in het verleden stonden in directe verbinding met het kosmische veld waar alles dat leeft onderdeel van is. Ze hielden zich bezig met en hadden kennis van dat wat aan voeding en geneeskracht te vinden is in de natuur.

Door de vervolging van de wijze vrouwen en mannen die deze oorsponkelijke wijsheid bezaten – en met hen ook hun boeken en naslagwerken – werd de kennis over de verbinding met de natuur en haar hogere wetten verdrongen door de kennis van feiten.

Reclaiming Wisdomwijsheid

Het is ons recht om de verloren wijsheid weer terug te claimen. Omdat het belangrijk is voor het voortbestaan van de mens op aarde. Als wij als ‘soort’ willen overleven, is het zaak om ons leven zodanig aan te passen dat wij weer onderdeel worden van de natuur. En in de natuur wordt alles wat uit balans is weer teruggebracht in een gezond evenwicht. En dat is wat we als mens mogen leren: om te leven in balans.

Spring Awakening

Het is tijd om wakker te worden. Om ons nog even uit te rekken en langzaam onze ogen te openen. En werkelijk te zien. Wat er om ons heen leeft, ontwaakt, groeit en tot bloei komt.

Het is voorjaar. Het perfecte moment om de verbinding aan te gaan. Met elkaar en met de natuur in onszelf en om ons heen. Om elke dag de natuur in te gaan en de wilde planten te groeten die langzaam ontwaken uit hun winterslaap onder de grond. Om deze planten te eren, te respecteren en in te zetten voor ons eigen welzijn.

Voorjaarsschoonmaak

Nu is de tijd om alle verse, groene blaadjes te integreren in ons dagelijkse dieet. En te voelen dat ze ons helpen te ontwaken. Dat ze ons voorbereiden op dat wat er komen gaat. Een nieuw seizoen van groei. Van overvloed. Ze helpen ons ook te reinigen. Om de winterse blues van onze af te schudden en vol energie de nieuwe tijd in te gaan.

Door deze nieuwe cyclus van groei met wilde planten te beginnen, open je jouw hart en lijf voor de ongekende kracht van de natuur. De kracht om ons te helen, te versterken, te reinigen en te voeden. Waardoor wij ons nog meer verbonden kunnen voelen met Alles wat Leeft.

wijsheidVolgend weekend organiseer ik een mini-retreat. Tijdens een verfrissende wandeling maak je kennis met de helende, reinigende en voedende voorjaarsplanten die in overvloed om ons heen groeien. We nemen de planten mee de yurt in en verwerken deze en meer kruiden tot weldadige kruidenthee, heerlijke soep, verkwikkende pesto en een verwarmend voetenbad. We doen een geleide meditatie en er is ruimte om te delen.

Heb je zin om de verloren wijsheid weer terug te claimen? Laat je dan inspireren tijdens deze fijne dag. Kijk op Spring Awakening Wild Herb Day – Vruchtbaar voor meer info.

Over Mij

Ik ben Louise, geboren in 1984 en unschooling mama van drie dochters Ceder, Lente en Sterre. Sinds ruim 12 jaar houd ik mij intensief bezig met alles wat ik ‘ecoholistisch’ noem: een balans vinden in mijzelf, met de mensen om mij heen en met de Aarde. –

Middels verschillende opleidingen: de Permacultuur Jaartraining in (2008), Opleiding kruidengeneeskunde in (2009), Ayurvedische massage (2006), Practitioners training Hypnobirthing (2012), Yoga Docentenopleiding (2007), Doula Opleiding 2014, ontwikkelde ik steeds meer een holistische kijk op het leven. –

Ook volgde ik verschillende cursussen en workshops in (moes)tuinieren, voedselbossen, natuurbeleving, ecologie, eetbare wilde planten, zaden oogsten, composteren, koken en meer, die mijn praktische skills hebben ontwikkeld en verbeterd. Deze kennis, wijsheid en ervaring bijeen vormt de basis voor wat ik nu doe: anderen inspireren als natuurcoach, voor een natuurlijk, holistisch leven. –

Leven in de flow, met als tijd de maan, de zon en de seizoenen.
 Leven vanuit ons hart. Met beide benen op de grond. –

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top