Wilde planten

Wilde planten in de winter

Hoor je het ook om je heen? Al dat gekuch en gesnotter?!

Het is weer winter; koud, donker en een belangrijke periode om te letten op je weerstand. Gelukkig is dit niet moeilijk: de oplossing voor een hoge weerstand is immers zo dichtbij! Ik weet namelijk zeker dat in het dichtsbijzijnde perk of park jouw huisapotheek te vinden is. Paardenbloem, brandnetel, gras… het zijn stuk voor stuk pareltjes voor ons natuurlijke medicijnkastje.

Wist je namelijk dat je de wortels van kweek (gras dus) kunt eten? Het is nauw verwant aan onze tarwe (tarwegrassap is ook supergezond!) en werkt bloedzuiverend. De paardenbloem helpt je te reinigen en de brandnetel geeft je extra kracht. Precies dat wat je nodig hebt tijdens de donkere wintermaanden. Bovendien moet je om het te vinden naar buiten toe, dat is al een geneeskrachtige activiteit op zich!

Let er wel op dat je wilde planten alleen plukt op plekken waar je zeker van weet dat er geen honden poepen, en ook wat verder af van de autoweg. Bij het wildplukken neem ik altijd de wijsheid van de indianen mee: vind je de plant die je zocht? Laat deze dan staan. Kijk verder of je er meer van ziet. Zie je er nog een? Laat deze dan ook staan. Pas wanneer je er zeker van bent dat de plant er veel groeit en je er dus rustig van kunt oogsten, doet dit dan. Dan blijft dit medicijn ook nog bestaan voor jou kinderen en kleinkinderen.

De manier van oogsten is ook belangrijk: in de meeste gevallen zorg je namelijk bij de goede manier van oogsten voor de vermeerdering van de wilde planten. Neem de brandnetel bijvoorbeeld: door de jonge toppen te oogsten – die overigens ook het lekkerst zijn – creëer je de mogelijkheid voor de plant om zich op die plek te vermeerderen. Wanneer je hier over enkele dagen of weken weer bent, zul je op de geoogste plek namelijk twee (!) jonge toppen zien groeien! Dat is pas overvloed creëren. En brandnetel stop je overal doorheen: mix het door een omelet, stop het in de blender, voeg het toe aan een kruidige soepje…

Ik wens je een krachtige winter toe!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top