Regelmatig krijg ik de vraag van cursisten en deelnemers aan mijn wildplukwandelingen, workshops
en cursussen: wanneer ga je een workshop geven waarin je leert de kruiden te verwerken tot gerechten en produkten? Bijvoorbeeld verzorgende en voedende kruidenolie?
Heb geduld, het komt eraan! Achter de schermen ben ik namelijk druk aan het broeden op een verdiepend en verrijkend programma voor het seizoen van 2023. Met veel praktische workshops, verdiepende kids activiteiten en natuurlijk de welbekende wildplukwandelingen door het seizoen heen. En voor wie niet kan wachten: in augustus geef ik een wildplukwandeling met kruidenolieworkshop!
Voedsel in eigen hand
Om ons heen wordt het steeds duidelijker: hoe het merendeel van ons voedsel, onze medicijnen, cosmetica en gebruiksvoorwerpen wordt gemaakt op plekken ver van ons vandaan. Dat maar weinig van wat we nodig hebben, van dichtbij komt. En dat betekent veel kilometers
en weinig zicht op hoe het geproduceerd wordt. Daarbij is het vaak onduidelijk wat degene die het hebben geproduceerd hier aan over houden. Het overgrote percentage van de opbrengst gaat meestal naar tussenhandel en de winkel waar wij het kopen. Bovendien is dit een kwetsbaar systeem. We hebben het gemerkt tijdens C, toen ineens een aantal produkten tijdelijk niet meer verkrijgbaar was omdat het transport een probleem werd.
Het wordt dus steeds urgenter om weer meer lokaal te gaan denken. En te gaan handelen. Meer lokaal voedsel dus. Seizoensgebonden en met weinig kilometers op de teller. Dit geldt uiteraard ook voor al het andere dat wij ‘nodig’ hebben: onze kleding, apparatuur, medicijnen en verzorgingsprodukten. Het goede nieuws is dat het vooral heel erg leuk is om hier bewuster mee om te gaan. Veel produkten kunnen we namelijk gewoon zelf maken en we besparen hierdoor een hoop: geld, tijd, verpakkingsmaterialen, transport en energie.
Ga zelf aan de slag
Wanneer je om je heen kijkt in de ‘wilde’ natuur van Nederland, zie je een hoop verschillende planten groeien. Veel van deze planten zijn medicinaal en eetbaar. En zoals Hippocrates al jaren geleden zei: ‘Let thy medicine be thy food and thy food be thy medicine’, veel van wat we eten draagt bij aan onze gezondheid en is dus een preventief medicijn. Vooral wanneer je je richt op het verwerken van kruiden en planten uit eigen omgeving.
In mijn vorige blog schreef ik al het een en ander over wilde planten en het verwerken hiervan in eenvoudige gerechtjes. Wanneer je dit doet, voed je jouw lichaam dus eigenlijk met waardevolle stoffen die ons gezond houden en maken. Ze geven ons mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren en andere voedingsstoffen die de voeding uit de supermarkt niet of nauwelijks meer bevatten.
Vul jouw dagelijkse dieet dus aan met enkele wilde planten die om jou heen groeien en jouw dagelijkse portie voedingsstoffen stijgt noemenswaardig!
Eetbare verzorgingsprodukten
Smeer alleen op je lijf wat je kunt eten. Dat is een perfect uitgangspunt wanneer je keuzes maakt op het gebied van verzorgingsprodukten. Wanneer een flesje van het een of ander dus een hoop ingrediënten bevat die je moeilijk kunt thuisbrengen, kun je er vaak vanuit gaan dat er een hoop troep in zit. Dingen die je niet op je lijf wilt smeren. Want immers absorbeer je via jouw huid alle stofjes die erin zitten en deze komen dus gewoon in jouw lichaam terecht.
Zelf gebruik ik zeer weinig verzorgingsprodukten. Tandpasta van een biologisch merk, klei en kruidenwaters als shampoo, zelfgemaakte deo en verzorgende oliën van eigen maak. Die laatste is echt heel makkelijk te maken. Je kunt in een handomdraai een flinke hoeveelheid olie maken die je zowel voor je huid als voor je eten kunt gebruiken.
Plantenkeuze voor jou wilde kruidenolie
Een kruidenolie is echt een van de meest eenvoudige produkten om zelf te maken. Laten we beginnen met het kiezen van de kruiden die je erin wilt verwerken. Kijk vooral eerst eens om je heen wat je voorhanden hebt. Vooral in het voorjaar en de zomer is er en hele hoop keuze van verse kruiden om te verwerken tot kruidenolie. Benieuwd naar het hoe-en-wat van wildplukken? Waar je op kunt letten? Lees dit in een van mijn vorige blogs.
In het voorjaar heb je vooral de keuze uit groene kruiden: kleefkruid (bloedreinigend en verzachtend), weegbree (antibacterieel en verfrissend) en brandnetel (bevordert de bloedsomloop en versterkend) zijn veel voorkomende planten die uitstekend zijn om jouw geneeskrachtige olie mee te verrijken.
In de zomer is er nog veel meer! Er staat van alles in bloei en je kunt dus ook de bloemen verwerken in jou kruidenolie. Een greep uit de mogelijkheden: rozenbloemblaadjes (verzorgend en verzachtend), kaasjeskruidbloemen (wondhelend, voor de zeer gevoelige huid) en bijvoet (ontkrampend en bij vermoeidheid).
Je kunt deze planten gewoon vers in jouw olie verwerken, maar je kunt er ook voor kiezen om gedroogd plantmateriaal te gebruiken. Het verwerken van verse planten betekent dat je direct na het oogsten aan de slag mag gaan met het maken van de olie. In het geval van droog plantmateriaal kun je er op elk gewenst moment mee aan de gang.
Welke olie kun je kiezen?
Het is belangrijk om te kiezen voor een goede basis. Een hoogwaardige olie dus, van biologische oorsprong en koudgeperst. Zo weet je dat ook de waarde van de olie behouden is. Je kunt kiezen voor amandel, sesam, jojoba, zonnebloem of olijfolie. Ik gebruik zelf vaak amandel of olijf. Amandelolie werkt verjongend op de huid en ook olijfolie bevat waardevolle stoffen die je huid doen stralen.
Bereidingswijze
Nu zijn we aangekomen bij het meest belangrijke stukje informatie van deze blog: de bereiding van jouw eigen wilde kruidenolie!
Je hebt er de volgende spullen voor nodig:
-
een grote glazen pot
-
een stukje gaas of stof dat goed over de opening heen past
-
een stukje touw of elastiek
-
vergiet of trechter
-
kom
-
oude lap of doek
-
de wilde planten van jouw keuze
-
donkere glazen flesjes
Zo doe je het:
-
Vul de schone pot voor ongeveer 2/3 met plantmateriaal. In het geval van droog plantmateriaal vul je de pot hiermee tot de helft.
-
Vul de pot met de olie van jouw keuze, tot een centimeter onder de rand. Met een schone lepel of stokje duw je de kruiden naar beneden, zodat deze onder de olie staan.
-
Doe dan het stukje stof of gaas over de opening en maak deze vast met een elastiekje of stukje touw. Zet de pot op een zonnige plek, zoals in de vensterbank.
-
De eerste week haal je twee keer per dag het gaasje eraf om met een schone (!) lepel de kruiden onder de olie te duwen. Binnen een week zullen alle kruiden goed onder de olie blijven en hoe je dit niet meer te doen.
-
Laat de olie nog zeker twee weken staan in de zon.
-
Na minimaal drie weken kun je de olie afgieten. Dit doe je door een vergiet of trechter boven een schone kom te houden en hier een lap in te leggen. Giet daar de olie doorheen, samen met het plantmateriaal. Je kunt het plantmateriaal lichtjes (niet te hard!) uitknijpen met de doek, zodat je de meeste olie eruit krijgt.
-
Giet de olie in donkere, glazen flesjes om lang te bewaren.
Je kunt jouw kruidenolie extra waarde geven door wat essentiële oliën eraan toe te voegen. Het gaat hierdoor ook heerlijk ruiken. Denk hierbij aan lavendel of de frisse geur van den.
Je kunt deze heerlijke olie nu dagelijks gebruiken als verzorging van jouw huid. Bewaar de flesjes bij voorkeur op een koele, donkere plek. Op die manier kun je er nog heel lang van genieten!
Wildplukwandelingen, -avonturen en -cursussen
Zin om er lekker op uit te gaan en flink wat wilde wijsheid op te snuiven? Ik organiseer regelmatig
wildplukwandelingen voor volwassenen. En op donderdag 11 augustus staat er een wildplukwandeling gepland met kruidenolieworkshop. Voor kids en hun ouders is er ook iets leuks: het wildplukavontuur! Kijk op mijn website voor meer info en data. Ik ontmoet je graag tijdens een wildpluk event!