Kruiden tegen insecten en bij insectenbeten

Hoe zorgen we ervoor dat we kunnen genieten van een zorgeloze zomer? Een zomer zonder al teveel gedoe met insecten en insectenbeten? Ontdek welke planten, bloemen en kruiden je kunt inzetten om geen last te ervaren van hinderlijke insecten en hun beten!

Het is zomer: hét hoogseizoen voor allerlei soorten insecten. Hoewel een groot aantal insecten, zoals bijen, hommels en muggen, heel nuttig is, kan een beet van zo’n kleine vliegende vriend minder welkom zijn. Gelukkig voorziet de natuur ook 

hierin aan een breed scala aan natuurlijke kruiden en middeltjes om deze beestjes op afstand te houden. En wanneer je een insectenbeet hebt opgelopen, zijn er wilde planten die je kunnen helpen om het vervelende gevolg van een insectenbeet zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook het wespenseizoen is aangebroken. Ietsje eerder dan normaal: vanwege de milde zomers en relatief droge voorjaar konden de koninginnewespen samen met de werksters vroeg beginnen met het bouwen van hun nesten. Wanneer de nesten af zijn, is het volk werkeloos en gaan ze elders op zoek naar eten en komen massaal af op onze picknicktafels.

 

Insecten op afstand houden met kruiden

Preventief kun je een hele hoop doen om de onwelkome insecten op afstand te houden. De ramen van je huis voorzien van horrengaas zorgt er in ieder geval voor dat ze niet binnenkomen en dus rustig kunt slapen. Wanneer je gaat picknicken, zet dan een eindje verderop een bakje met verrot fruit, schillen of iets anders zoets, zodat ze daar op af vliegen en je niet lastig vallen tijdens het eten.

Er zijn ook natuurlijke geuren die ervoor zorgen dat insecten niet te dichtbij komen. Van bepaalde planten is de geur die ze verspreiden niet aangenaam voor de kleine beestjes en blijven ze op afstand. Zo kun je de etherische olie van citronella, kruidnagel, eucalyptus, pepermunt, geranium en lavendel gebruiken ter preventie van insecten in jouw buurt. Je kunt deze oliën verdampen in je huis of leefomgeving met een diffuser of oliebrander. Of je maakt een spray van water (100ml) en dertig tot veertig druppels etherische olie. Deze kunt je in je omgeving spuiten, maar ook gebruiken voor op jouw lichaam.

Natuurlijk werkt het ook wanneer je de planten van bovengenoemde geuren in jouw tuin zet. Deze geven immers ook geur af terwijl ze er groeien en geven op een nog efficiëntere manier het beoogde resultaat. Op naar een goede biologische kweker d

us voor jouw geranium-, lavendel-, pepermunt- en eucalyptusplantjes!

 

Kruiden die helpen bij insectenbeten

Laatst stapte ik tijdens een van mijn wildplukwandelingen in een wespennest. Een boos volkje wespen begon hevig te zoemen van verontwaar

diging. Omdat ik het nogal laat doorhad en er nog een groepje deelnemers achter mij aan liep, werden we beloond op een aantal pijnlijke steken. Gelukkig konden we de wespen afpoeieren voordat iedereen gestoken werd. Desalniettemin zat de schrik er aardig in en werd ik me pijnlijk bewust van het feit dat ik mij hier niet op had voorbereid.

Wel zorgde dit avontuurlijke voorval ervoor dat ik me ging verdiepen in kruiden bij insectenbeten. Ik wilde precies weten welke wilde planten in onze omgeving groeien die helpen ter verzachting van de beet van een wesp of bij. En dus ben ik mijn boeken ingedoken en vond ik de volgende veel voorkomende wilde planten die de beet van een insect kunnen verzachten. Lees hieronder welke kruiden jij in jouw omgeving kunt vinden wanneer je een insectenbeet te pakken hebt.

 

1. Weegbree trekt de giftige stoffen uit de beet of steekweegbree bij insectenbeten

Een van de meest voorkomende en geneeskrachtige wilde planten in onze omgeving is zonder meer de weegbree (Plantago lanceolata of Plantago major) met haar ontstekingsremmende eigenschappen. Wanneer je bent gestoken door een insect, ga dan onmiddellijk op zoek naar dit geweldige plantje. Pluk enkele van de bladeren, kauw erop en leg ze op de steek. Je zult vrijwel direct merken dat de zwelling en roodheid afneemt. Dit komt doordat de sappen uit de plant de giftige stoffen uit de insectenbeet of –steek kunnen trekken waardoor het vervelende effect van het gif beduidend minder is.

2. Paardenbloemsap helpt bij allerlei beten en steken

Het sap van de paardenbloem (Taraxacum officinale) zit in de bloemen, het blad en de stengels. Het is het meest krachtige goedje van de paardenbloem en hoewel best wel bitter, doet het zowel in als op je lichaam een hoop goed. Zo kun je tijdens de bloei van de paardenbloem een stengel plukken wanneer je gestoken bent door een bij of wesp. Het witte sap dat eruit komt, smeer je op de plek en je zult merken dat de pijn snel afneemt. Wanneer de paardenbloem niet bloeit, neem je enkele bladeren in je mond om erop te kauwen en leg de gekauwde bladeren op de steek of beet. Deze zullen hetzelfde effect hebben!

3. Brandnetel werkt ook bij insectenbeten

Je zou het wellicht in eerste instantie niet geloven, maar ook de brandnetel (Urtica dioica) kan verlichtend helpen bij een beet van een insect. De zalf van de brandnetel werkt zelfs bij brandnetelsteken! Ook wanneer je geprikt bent door een bij, wesp, hommel of ander stekend insect, kan je vertrouwen op de brandnetel. Het handige is dat de brandnetel nagenoeg overal in Nederland voorkomt en je dus niet lang hoeft te zoeken. Pluk voorzichtig een top van de verse brandnetel, kneus deze en breng het sap aan op de steek of beet. Het is natuurlijk wel de kunst om niet ook nog door de brandnetel zelf te worden gestoken! Benieuwd hoe je dit het beste doet? Zie hier voor de eerstvolgende wildplukwandelingen, dan vertel ik je er alles over!

4. Vogelmuur ter verzachting van een beet

Hoewel de meeste vogelmuur (Stellaria media) in de zomer alweer is uitgebloeid, is het een ware aanrader om in het voorjaar wat te plukken en op olie te zetten. Je maakt dan een heuse verzachtende kruidenolie die je kunt gebruiken bij muggen en andere insectenbeten, maar ook bij huidirritatie, jeuk, blaren en blauwe plekken. Kortom, alle huidgerelateerde lastigheden worden verzacht met vogelmuur.

 

kruiden events consult adviesAltijd kruiden bij de hand

Bovenstaande wilde planten kunnen je dus direct verlichting geven wanneer je de vervelende gevolgen ervaart van een insectenbeet. Voel je je nog niet helemaal zeker over het herkennen van de juiste plant en zou je nog wel wat hulp hiermee kunnen gebruiken? Lees dan ook mijn andere blogs met handige tips en weetjes bij het wildplukken, loop mee met een van mijn wildplukwandelingen of benader me persoonlijk voor een priveconsult, -wandeling of – advies!

 

Wildplukwandelingen, -avonturen en -cursussen

Zin om er lekker op uit te gaan en flink wat wilde wijsheid op te snuiven? Ik organiseer regelmatig wildplukwandelingen voor volwassenen. Ook is er binnenkort weer een ‘Eigenwijze Eetbare Tuin’ cursus van twee delen voor wie het leuk vind om wild eten te integreren in de tuin. Voor kids en hun ouders is er ook iets leuks: het wildplukavontuur! Kijk op mijn website voor meer info en data. Ik ontmoet je graag tijdens een wildpluk event!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top